Regölyi ásatás, a nap köve (júl 2 – júl 6)

 

Július 2:

Kő elnevezése: bazalt
Vulkanikus kőzet. A példány likacsos szövetét a bazaltos összetételű láva lehülése eredményezte. A kézipéldány bal also részén egy fehér földpát fenokristály látható.

 

Július 3:

Kő elnevezése: gránit
A gránit egy magmás kőzet, melynek alapvető összetevői: földpát, kvarc és csillám. Ez a példány jellegzetesen nagy, táblás rózsaszínű földpátokkal (1), jól kifejlett, kerekded, szürke kvarckristályokkal (2) és apró, pikkely-szerű, fekete csillámmal – biotittal (3) rendelkezik. Egy további érdekesség, hogy ez a példány nyomás hatására széttöredezett és a repedéseket kvarc töltötte ki. Ezek a repedések szürke sávokként metszik keresztül-kasul a kőzetet. A közeli felvételen jól látszik egy ilyen repedéskitöltés réteges szerkezete (4).

 

Július 4:

Kő elnezése: mészkő
Ez egy ősmaradványokat tartalmazó, bioklasztos mészkő. A példány jobb felső sarkában kivehető egy kagylóhéj, melynek mészváza járul hozzá a kőzet képződéséhez. A kőzet maradék részeit fehér karbonátos kavicsok és dolomit-darabkák foglalják el.

 

Július 5:

Kő elnezése: gránit
Újra egy gránit élvezteti szemünket. E példány kvarckristályai hasonlítanak a július 3-i példány kvarckristályaihoz: nagy, kerekded szürkés kristályok (1). Ami viszont más, az a földpát jellege: fehér, mállott darabkákban mutatkozik (2).

 

Július 6:

Kő elnevezése: mészkő
Egy algáslaminites mészkő rendkívül szép példánya. Az algás rétegek jól kivehetőek és a példány közepe tájt még az is látszik, ahogy az elő szönyeg körbenőtt egy nagyobb kavicsdarabot (1).

 

Főoldal